ΕΚΚΟΛΑΠΤΟΜΕΝΟΙ ΚΗΠΟΥΡΟΙ ΛΑΒΕΤΕ ΔΡΑΣΗ!

Ήρθε ο καιρός να ασχοληθείς κι εσύ με την κηπουρική μικρέ μας φίλε. Ναι... καλά άκουσες. Είναι μια καλή ευκαιρία να περάσεις ποιοτικό χρόνο με τη μαμά και το μπαμπά και το κυριότερο να δημιουργήσεις τα δικά σου λουλούδια και φυτά στον κήπο ή τη βεράντα. Με αυτόν τον τρόπο θα διασκεδάσεις και θα θαυμάσεις τη μαγεία της φύσης. Μόλις τα δεις να μεγαλώνουν, να είσαι σίγουρος πως θα αισθανθείς μεγάλη χαρά και ικανοποίηση.

Ας μην καθόμαστε, λοιπόν, στιγμή! Ζήτα από κάποιο μεγάλο να σε βοηθήσει με τα εργαλεία και λάβε δράση.


Τι μπορείς να φυτέψεις

Φακές: Σίγουρα η μαμά μαγειρεύει φακές μια φορά τη βδομάδα, καθώς είναι πλούσιες σε ιχνοστοιχεία και κυρίως σε σίδηρο. Ζήτησέ της, λοιπόν, να σου δώσει μερικές ωμές φακές κι ένα άδειο κυπελλάκι από γιαούρτι. Αφού το ξεπλύνεις για να είναι καθαρό, τοποθέτησε βρεγμένο βαμβάκι. Αμέσως μετά, πάνω στο βαμβάκι μπορείς να βάλεις μερικές φακές, αφήνοντας μια μικρή απόσταση μεταξύ των σπόρων. Σε λίγες μέρες θα εμφανιστούν τα πρώτα βλαστάρια. Σημαντική προϋπόθεση,  βέβαια, είναι να μην ξεχνάς να ρίχνεις νερό, όταν στεγνώνει το βαμβάκι!

Ηλιοτρόπια: Ξεκίνα τη φύτευση την Άνοιξη, χρησιμοποιώντας 1 έως 2 σπόρους μόνο. Σε μια βδομάδα θα βλαστήσουν και τα φυντάνια σε δύο βδομάδες θα έχουν μεγαλώσει. Με τη φροντίδα σου, σε ένα μήνα θα ξεπεράσουν το μισό μέτρο και σε δύο μήνες θα δεις μέχρι και τα μπουμπούκια να ανθίζουν. Το φθινόπωρο που ξεραίνονται τα ηλιοτρόπια, μπορείς να πάρεις τους ηλιόσπορους και να τους δώσεις στη μαμά να τους ψήσει, ώστε να τους απολαύσετε οικογενειακώς, βλέποντας ταινία.

Μπιζέλι: Αν είσαι ανυπόμονος και θέλεις ένα γρήγορο αποτέλεσμα, τότε επίλεξε τα μπιζέλια, που μεγαλώνουν γρήγορα και είναι και διασκεδαστικά, αφού τρώγονται απευθείας από το φυτό. Διάλεξε με κάποιο μεγάλο ένα δροσερό μέρος στον κήπο ή τη βεράντα, που δεν εκτίθεται πολύ στον ήλιο και όταν έρθει ο Σεπτέμβρης, φύτεψέ τα, τοποθετώντας το ένα σε απόσταση 3 εκατοστών από το άλλο. Οι σπόροι με το πότισμα και την αγάπη σου θα φυτρώσουν σε δέκα μέρες, ενώ σε δυο μήνες θα είναι ώριμοι για να τους φας.

Χουρμάδες: Αν σου αρέσουν σαν γλύκισμα, τότε μόλις τους απολαύσεις, φύλαξε το κουκούτσι για να το φυτεύσεις. Στη φύση τίποτα δεν πετιέται! Ακόμη κι ένα απλό κουκούτσι μπορεί να μας δώσει ένα όμορφο φυτό. Βρες ένα σημείο στον κήπο και παράχωσε το κουκούτσι. Με το πότισμα το φυτό μπορεί να γίνει μια όμορφη φοινικιά.

Αβοκάντο: Μόλις η μαμά καθαρίσει το αβοκάντο και πάει να πετάξει το κουκούτσι, πάρ' το αμέσως και φύτεψέ το με τη μύτη προς τα πάνω, αφήνοντας το πάνω μισό μέρος του έξω από το χώμα. Μην ξεχνάς να ποτίζεις με άφθονο νεράκι.