ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΠΙΑ...

Πόσες φορές έχει τύχει να παίζεις στον κήπο της γιαγιάς και του παππού και μια μελισσούλα να πετάξει από δίπλα σου, προκαλώντας σου φόβο μήπως και σε τσιμπήσει; Η αλήθεια είναι όμως πως η μέλισσα δεν έχει κανένα τέτοιο σκοπό. Η μεγάλη της αδυναμία είναι τα ολάνθιστα λουλούδια που μοσχοβολάνε στο σπίτι, τα οποία βέβαια θεωρεί πεντανόστιμα κι έτσι πετάει από ανθό σε ανθό, πλάθοντας τη γύρη σε μικρές μπαλίτσες, ώστε με τα πίσω της πόδια να τη μεταφέρει στην κυψέλη της. Το αποτέλεσμα; Στην προσπάθεια της να τραφεί μεταφέρει τη γύρη από τους ανθήρες στο στίγμα του άνθους, συντελώντας δραστικά στη διαδικασία της επικονίασης των φυτών. Με λίγα λόγια, δηλαδή, τα βοηθάει να πολλαπλασιαστούν, ώστε εμείς να απολαμβάνουμε περισσότερα λουλουδάκια και να αναπνέουμε πιο καθαρό οξυγόνο. Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα συναντήσεις τις αγαπημένες μας μέλισσες, μη φοβηθείς, αλλά μην επιχειρήσεις και να τις ενοχλήσεις, γιατί στην προσπάθεια τους να προστατευτούν και χωρίς να το θέλουν, θα σε τσιμπήσουν. Να θυμάσαι πως αυτές φοβούνται πιο πολύ από σένα!


Δεν είναι όλα τα έντομα βλαβερά για τα φυτά

Ξέρεις, ότι πολλά από τα έντομα που συχνά πυκνά συναντάς στην αυλή του σπιτιού σου είναι τρομερά ωφέλιμα για τα λουλούδια της μαμάς; Όπως οι μελισσούλες έτσι και αυτά λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία του πολλαπλασιασμού των λουλουδιών και μάλιστα χωρίς να το ξέρουν... ασυνείδητα. Πέραν όμως αυτού, κάποια από αυτά μας βοηθούν να απαλλαχτούμε από τα βλαβερά έντομα που προκαλούν ασθένειες στα φυτά και τα λαχανικά μας. Ας δούμε μαζί λοιπόν, μερικά από αυτά...

Πασχαλίτσα εναντίον μελίγκρας

Οι πασχαλίτσες ή αλλιώς κοκκινέλες ή παπαδίτσες είναι τα μικρά κόκκινα ή κίτρινα ημισφαιρικά έντομα με μαύρες κηλίδες, που συχνάζουν στους κήπους και τα λουλούδια μας. Στην ουσία πρόκειται για έναν ωφέλιμο κάτοικο του κήπου μας, που πρέπει να χαιρόμαστε που τον έχουμε κι αυτό γιατί προστατεύει τα όμορφα λουλούδια μας αρπάζοντας τους εχθρούς του, τους οποίους καταβροχθίζει σε λίγα μόνο λεπτά και μάλιστα εν κινήσει. Αγαπημένο της πιάτο είναι η μελίγκρα, η οποία προσβάλλει σχεδόν όλα τα φυτά και δύσκολα μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτήν. Άλλοι νόστιμοι μεζέδες για τη λατρεμένη μας πασχαλίτσα είναι οι θρύπες, τα τζιτζίκια, οι αφίδες, τα έντομα και σκουλήκια φύλλων, τα σκουλήκια φρούτων και οι λευκές μύγες. Με λίγα λόγια, δηλαδή, τα έντομα που κάνουν κακό στα λουλουδάκια μας και δεν τα αφήνουν να αναπτυχθούν. Επειδή μάλιστα είναι αχόρταγες και αγαπούν το φαγητό, μπορούν να καταναλώσουν μέχρι και 60 βλαβερά έντομα την ημέρα. Τώρα λοιπόν, έχεις άλλο ένα λόγο να αγαπάς τις γλυκύτατες πασχαλίτσες κι αν η μαμά αγαπάει πολύ τον κήπο της πρότεινέ της να αγοράσει από το εμπόριο πασχαλίτσες και να τις αφήσει στα λουλούδια της. Γρήγορα κι απλά θα δει τον κήπο της να ξαναζωντανεύει.

Μύγες των λουλουδιών

Εκτός από τις συνηθισμένες και ενοχλητικές μύγες που κυκλοφορούν ανενόχλητες στα σπίτια μας, υπάρχουν και οι μύγες των λουλουδιών. Για να μπορείς να τις αναγνωρίσεις να θυμάσαι πως έχουν κίτρινες λωρίδες που καλύπτονται με μαύρες πυκνές τρίχες και πολλές φορές είναι εύκολο να τις μπερδέψουμε με τις μέλισσες ή τις σφήγκες. Τα ενήλικα έντομα με τις κίτρινες ρίγες βοηθούν κι αυτά στον πολλαπλασιασμό των λουλουδιών, δηλαδή στην επικονίαση, αφού τρέφονται με γύρη και νέκταρ, ενώ οι καφετιές ή πρασινωπές κάμπιες-προνύμφες τρώνε τα βλαβερά έντομα, που βλάπτουν τα φυτά μας.

Χρύσωπας εν δράσει!

Άλλο ένα χρήσιμο έντομο που μπορεί να δεις να τριγυρνάει γύρω από τα φυτά του σπιτιού είναι ο xρύσωπας, ο οποίος είναι πράσινος και λεπτοκαμωμένος με χρυσαφένια μάτια και μακριά φτερά. Όλη τη δουλειά όμως στο περιβόλι την κάνουν οι προνύμφες του, δηλαδή τα μικρότερα ηλικιακά έντομα του είδους του, γιατί μόνο αυτές τρώνε τα βλαβερά έντομα. Ο ενήλικας χρύσωπας τρέφεται αποκλειστικά με νέκταρ και μελιτώματα από τα φυτά!